dilluns, 3 de febrer del 2014

VÍCTOR MORA ALSINELLA - CANÇÓ D'AMOR I DE GUERRA

Víctor Mora Alsinella
L'oncle Víctor va néixer el 1895. Era el gran de cinc germans i va quedar orfe de mare als 14 anys. El segon matrimoni del seu pare, l'avi Esteve, va fer incrementar en tres més el nombre de germans i amb la també prematura mort del pare va esdevenir el cap de la família, fent-se càrrec dels germans més petits amb qui sempre va estar molt unit. Des de molt jove va tenir una gran afecció al teatre i la literatura i ben aviat va començar a escriure obres teatrals d'alt contingut patriòtic dins del corrent molt de moda en les primeres dècades del segle XX.

La seva font d'inspiració eren els paisatges, els ambients populars i la vida rural que li agradava conèixer viatjant pel país, però va ser el Vallespir i la visió del Canigó que el van inspirar a escriure la  sarsuela "Cançó d'amor i de guerra". Lluís Capdevila va col·laborar en aquesta obra per adaptar-la correctament a les rimes musicals. Aquesta obra va esdevenir el punt de partida per escriure altres sarsueles catalanes que en el seu moment van tenir un èxit important, però que malauradament no ha trascendit fins avui en dia.



"Cançó d'amor i de guerra" es va estrenar al Teatre Nou de Paral·lel de Barcelona el 16 d'abril de 1926, havent patit moltes visicituts abans de l'estrena, ja que, en plena dictadura d'en Primo de Rivera i sent governador Civil de Barcelona el general Milans del Bosch, es va prohibir, censurant algunes parts del text i sobretot el títol que originàriament havia de ser "Els soldats de l'ideal". 


El Noticiero Universal - 18 de juny 1926
L'argument romàntic i alhora patriòtic junt amb la inspiradíssima música del mestre Martínez Valls van fer que obtingués un èxit sense precedents,arribant-se, en pocs anys, a les mil cinc-centes representacions arreu dels paisos catalans, fins el punt que es va traduir al castellà i es va estrenar en el Teatro Fuencarral de Madrid l'any 1928, representant-se per Espanya i Sud Amèrica.


Teatro Fuencarral  - 1928
Durant els anys trenta, l'oncle Víctor, junt amb l'activitat teatral, va desenvolupar una intensa tasca cultural en el país, esdevenint President de la Comissió Delegada a Catalunya de la Societat d'Autors Dramàtics d'Espanya, lluitant fermament per fundar la Societat d'Autors Teatrals de Catalunya, que finalment es va constituir durant la Guerra Civil.


Teatre Victoria - 1951
Després de la desfeta de la guerra, no va ser fins els anys cinquanta quan es van tornar a reemprendre regularment representacions teatrals i "Cançó d'amor i de guerra" va tenir la sort d'esdevenir gairebé un símbol i ser representada també per moltes companyies d'afeccionats, així com moltes corals van incorporar en el seu repertori algunes de les peces emblemàtiques de la sarsuela com la Sardana i "Pirineus".


Al 1983, sent Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona Mª Aurélia Campmany, es van fer al Liceu, per les Festes de la Mercè, quatre representacions de l'obra amb una posta en escena espectacular sota la direcció de Josep Montanyès. Va ser tot un èxit amb totes les localitats exhaurides i per la família, a part d'un honor, va ser la forma de retre un homenatge pòstum a l'home que va morir a l'exili, oblidat i lluny de la pàtria.



Aquesta és una petita resenya d'algunes obres de les quals l'oncle Víctor n'era l'autor:

El camí de la fàbrica (drama) - La cançó dels Catalans (drama patriòtic) - La masia de les flors (comèdia) - L'embruixada (drama rural) - Cançó d'amor i de guerra (sarsuela) - L'hereu Riera (glosa popular) - La legió d'honor (sarsuela) - La taverna d'en Mallol (lírico-dramàtica) - Gent del camp (sarsuela) - L'àliga roja (sarsuela) - Fra Jerónimo (sarsuela) - La romanza húngara (sarsuela).

Anna Mª Mora

4 comentaris:

  1. Estimada Anna ¡como me alegró de que vuelvas a escribir en el blog, Nos vemos mañana...

    ResponElimina
  2. Molt bonica la teva entrada explicant la teva relació familiar amb l'autor d'aquesta bonica sarsuela. Seria molt bo que la tornessin a fer una altra vegada al Liceo; segur que hi aniria molta gent.

    ResponElimina
  3. Bona tarda, Anna Maria. Em dic Josep M. Diéguez. No ens coneixem, però t'escric (et puc tutejar, oi?), per comentar-te que sóc autor i director teatral, i estic preparant per als actes del tricentenari de 1714 un muntatge de l'obra "La cançó dels catalans", de Víctor Mora i Alsinella, El mes passat vaig descobrir el teu blog, però he esperat a tenir el permís de la SGAE, i per tant saber segur que farem l'obra, per escriure't. Si t'interessa i em pots passar el teu correu electrònic, t'enviaria informació més detallada. Moltes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel teu interés. El meu correu electrònic és: annamamora@yahoo.es. M'agradarà molt rebre la teva informació sobre la posta en escena de "La cançó dels catalans" del meu oncle Víctor.

      Elimina