dissabte, 16 de novembre del 2013

L'ÀVIA ANTÒNIA

Antònia Salvador Cardona
Les terres del Baix Maestrat són ermes i eixutes només endolcides per mil·lenàries oliveres, ametllers i garrofers de troncs sinuosos. L'àvia Antònia era menuda, forta i una mica eixuta com la terra on va néixer el 1884 a Cervera del Maestre. Era la gran de quatre germans i la vida no li va ser fàcil, ja que des de molt petita va haver de treballar ajudant la família en les feines del camp. L'economia domèstica era molt escassa i l'oli, les ametlles i el vi eren l'única font d'ingressos per subsistir. Una sobtada malaltia del pare, encara jove, el va deixar impossibilitat i des de dalt del matxo els dirigia i ensenyava com havien de fer les collites.

Tinc una imatge d'ella molt peculiar. A la galeria de casa jo m'asseia al seu costat i li demanava que m'expliqués històries de quan era petita. Sent una nena de ciutat m'agradaven molt aquelles escenes rurals. M'explicava com collien les olives colpejant amb un pal llarg la capçana de les oliveres per fe-les caure a terra sobre les teles de sac que posaven al voltant del tronc. Sempre recordava el fred que passaven els dies de la collita i si plovia havien d'aixoplugar-se en les barraques dels camps perquè la situació del poble, dalt d'un turó, envoltat per una profunda rambla feia impossible creuar-la quan baixava plena d'aigua de banda a banda.



No entenia gaire quan m'explicava històries de carlins i com la seva mare, la besàvia Rosa, portava els missatges d'un poble a un altre junt amb els queviures. Amb els anys he aprés que el Maestrat va ser una zona importantíssima en aquelles lluites on des del 1833 fins el 1876 es van mantenir en tres períodes diferenciats les guerres carlines. En el primer període que va durar 7 anys les lluites entre els partidaris del pretendent  del tron d'Espanya Carlos V contra els exèrcits del govern lliberal de la regent Maria Cristina i posteriorment de la reina Isabel II, Morella sempre va ser una dels reductes més importants. Un jove militar simpatitzant amb aquesta causa, Ramón Cabrera, la va recolzar adherint-se al bàndol carlí i amb els anys esdevindria un dels seus cabdills més destacats. 

El segon període va durar també 7 anys, passant a ser el pretendent Carlos VI que, davant la impossibilitat de casar-lo amb la reina Isabel II, iniciaria la segona guerra carlina coneguda com la guerra dels "Matiners" tenint una especial incidència a Catalunya.


El tercer període coincidí amb la revolució "La Gloriosa" i el nomenament del nou rei Amadeo I de Savoia i la posterior proclamació de la Primera República. En aquells anys tan convulsos els carlins amb un nou pretendent Carlos VII van tenir molts partidaris a València, Catalunya i el Nord d'Espanya, fins que definitivament el 1876 es signà la pau amb el reconeixement del nou rei d'Espanya Alfonso XII. En les tres etapes d'aquesta guerra el General Cabrera va ser un dels militars més rellevants rebent el títol popular del "Tigre del Maestrat".


I tornant a la família, l'àvia no va tenir oportunitat d'aprendre de lletra, com deia ella, però era una dona decidida i quan va tenir vint anys va venir a Barcelona en busca d'una vida millor. Ajudada per uns parents va trobar feina de minyona i es va adaptar fàcilment als aires de la gran ciutat en expansió de principis del segle XX. 



Anna Mª Mora





1 comentari: